Su izolasyonu

Su izolasyonu

Yapılar, yağmur,kar gibi yağışlar; toprağın nemi ve toprak tarafından emilen yağış veya kullanma suları; banyo, tuvalet gibi ıslak hacimlerde su kullanımı ve inşa edildiği zemindeki basınçlı yer altı suları  nedeni ile suya maruz kalırlar.

Su izolasyonu, yapılarımıza suyun girebileceği; temellere, toprak ile temas eden duvarlara, suyun yapı dışında birikebileceği veya suyun basabileceği seviyenin altındaki dış duvarlara, balkonlara, teras ve eğimli çatılara ve ıslak hacimlere yapılır. Su izolasyonunun bir diğer uygulama alanı da suyun içerisinde kalmasını istediğimiz; havuz, su deposu, suni göletler vb. yapılardır.

Su izolasyonunda kullanılan malzemeler, kullanım alanlarına ve özelliklerine göre iki ayrı başlık altında toplanırlar.

1 – Su izolasyon örtüleri:

- Bitümlü Örtüler : Okside bitümlü örtüler, Polimer bitümlü örtüler ( APP / SBS katkılı )

Bitüm su geçirimsizliği özelliği nedeni ile kullanılan, bilinen en eski yapı malzemesidir. Bitüm Esaslı Mabranlar; Plastomer Bitüm (APP) katkılı, Elastomer Bitüm (SBS) katkılı, Camtülü taşıyıcılı, Polyester Keçe Taşıyıcılı sınıf ve tiplerinde olmak üzere 2-3-4 mm kalınlıklarında çıplak ve mineral kaplı çeşitlerinde üretilmektedir. Şalümo ateşi veya sıcak asfalt ile uygulama yapılmaktadır.

- Sentetik Örtüler : PVC, EPDM, TPO,

PVC Esaslı Mebranlar; Pvc’nin Polyester- lif dokumalar ile takviye edilerek ‘Calender Process’ yöntemi ile üretilen, donatılı veya donatısız, UV ışınlarına dayanımlı,  su izolasyonu örtüleridir. Minimum 30 yıl ömrü ve düşük bakım maliyeti olması en önemli özellikleridir. 1,2-1,5-2 mm kalınlıklarında üretilmektedir. Ek yerleri sıcak hava kaynak yöntemi ile yapıştırılarak uygulanır.
EPDM mebranlar; ‘Etilen Propilen Diene Monomer’den üretilmiş, her türlü yapısal harekete izin verecek şekilde elastikiyeti arttırılmış, özellikle teras çatılarda kullanılan, 15 mt genişlik-61 mt uzunluğa kadar ulaşabilen geniş ölçülerde üretilebilen, donatılı veya donatısı su izolasyonu mebranlarıdır. Ek yerleri özel  yapıştırıcı ile birleştirilir.
TPO Mebranlar; Termoplastik Polyolefin’den üretilmiş, UV ışınlarına dayanıklı ve nefes alabilme yeteneği ile estetiği birleştiren, açık renkli yüzeyi ile güneş ışınlarının yansıtılmasını sağlayan teras çatı kaplama malzemesidir.

2 – Sürme Esaslı Malzemeler:

  • - Çimento esaslı malzemeler; Tek veya Çift bileşenli olup, Polimer Modifiyeli, Elastik ve esnek özellikte, kristalize olabilen su izolasyon malzemeleridir. En büyük özellikleri çabuk priz almaları sayesinde direk su sızıntısı olan yerlerde tıkama sonucu su yalıtımı sağlamalarıdır. Mala, kıllı fırça veya rulo ile  uygulanabilir. Sürme esaslı malzeme çeşitleri aşağıdaki gibidir.
  • - Akrilik esaslı malzemeler
  • - Bitüm esaslı malzemeler
  • - Epoksi esaslı malzemeler
  • - Poliüretan esaslı malzemeler

Uzmanlarımızdan biriyle konuşmak ister misiniz?

Sadece iletişim blgilerinizi göndererek en kısa sürede size ulaşmamızı sağlaya bilirsiniz.